Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chrám Jedi

chram-jedi.jpgUmístění: Coruscant

Účel: shromaždiště a výcvik Jediů, sídlí tu  Nejvyšší rada Jediů

Tvůrci: Čtyři mistři(jejich sochy zdobí hlaví vchod do Chrámu)

Vznik a zánik: 4 O19 BBY- 130 ABY( už jako chrám Sithů)-byl několikrát zničen a přestavěn.

 

 

Dalo by se říci, že Chrám je jakési posvátné místo pro Jedie. Někteří zde žijí celý svůj život, který zasvětili pomoci ostatním a bojem se Sithy.

 Jednotlivé ubikace pro Jedie a jejich padawany byli budovány tak, aby vyhovovali rozličnému množství druhů, jež bylo součástí Řádu. Nejprominentnější mistrové Řádu měli své ubikace a také pracovny v blízkosti jednotlivých věží. Tyto pracovny byli vybaveny vlastními počítači a holoprojektory, aby mistři mohli kdykoliv přistoupit k potřebným údajům. Mimo obytných místností bylo v chrámu také nesčetné množství tréninkových místností pro cvičení v boji se světelným mečem, stejně tak nesčetné množství zahrad, fontán a také tichých míst pro meditativní účely. Nejznámější z těcho míst je asi Místnost Tisíce Fontán, ve skutečnosti obrovský prostor v základu Chrámu s nesčetnými často kaskádovými vodopády, bujnou florou a dlouhými kamenými chodníčky. Mezi rozsáhlé prostory Chrámu patřil také rozsáhlý Chrámový Zvěřinec, kde se chovalo mnoho druhů fauny.

 

Okolo celého Chrámu a v mnohých místechi skrze něj se rozprostíral Meditativní Chodník s nesčetným množstvím dekorací a historický připomínek již z počátku Řádu Jedi. V prostoru okolo Chrámu nazývaném Okres Chrámu bylo také několik prostor, kde mohli přistát větší lodě v případě potřeby, stejně jako se zde nacházelo množství budov vystavěných po konstkci Chrámu.

 

Chrám obsahoval další množství prostor jako byli například Ošetřovnu Lěkářských Jednotek Jedi, Zadržovací Cely, rotundové kaple, Výzkumné Laboratoře Zemědělských Jednotek Jedi, komunikační centra, banketová centra, místnosti pro práci se světelnými meči a během války i Válečné a Strategické místnosti.

 

Nejvyšší věž, která se nazývala Chrámová Věž nebo Věž Klidu a patřila k těm nejdůležitějším v Chrámu i proto, že obsahovala prastaré texty z počátků Řádu a bylo to také posvátné místo pro rozjímání a meditace. Tato věž obsahovala Halu Rytířství téměř na vršku, pod ní se vyskytovaly meditační prostory. Vršek věže obsahoval meditační balkón, v jehož nižším patře se vyskytovaly holoobrazy z historie Řádu Jedi.

 

Čtyři ostatní věže byli postaveny v roce 1,000 BBY a každá slouží jako sídlo jedné z rad Řádu Jedi. Dříve byli nuceny se rady scházet v Chrámové Věži, jež v Chrámu stála téměř od jeho počátku. První z těchto menších věží byla Věž Nejvyšší Rady a byla to právě tato věž, kde se scházelo dvanáct nejprominentnějších mistrů Jedi, jež debatovali o nejdůlěžitějších záležitostech týkajících se nejen celého Řádu Jedi, ale také celé Republiky.

 

Další věž nesla název Věž Prvních Vědomostí. Zde sídlící Rada Prvních Vědomostí se snažila radit všem Jedi, kteří s žádosti o radu přišli a často také poskytovali rady Nejvyšší Radě. Třetí věž, Věž Smíření, byla sídlem Rady Smíření, která se snažila mírová řešení k různým rozporům v Republice a také na řešení těchto rozporů přidělovala Jedie. Měl na starosti také řešení problémů v Řádu či problémů samotných Jedi, pokud porušili zákon. Poslední věži byla Věž Rozřazení a i ta byla sídlem stejnojmenné rady. Zde docházelo k rozdělování úkolů younglingů, kteří nebyli vybráni jako padawani či se staral o rozřazení mnoha Jediů na pozice v zařízeních, které náleželi Řádu.

 

Každá z těchto věží byla také vybavena vysoce výkonnými komunikačními vysílači, aby se mohli spojit s kýmkoliv mimo Coruscant. Tomu také napomáhalo vysoké umístění Chrámu, což odstraňovalo četná rušení, jež by mohla pocházet z četných coruscantských budov.