Jdi na obsah Jdi na menu
 


Světelné meče

Jedná se o futuristickou verzi klasického meče, která má místo kovové čepele proud jasně zářící bílé energie obklopené barevnou korónou (vzhledem připomíná barevnou zářivku). Samotný meč tvoří jen asi 30cm dlouhý kovový jílec, který ukrývá zařízení emitující energetický paprsek čepele.

Světelný meč je původním vynálezem, zbraní a symbolem rytířů řádu Jedi ale převzali ho od nich i jejich protivníci, Sithové, kteří používají meče s rudou korónou. Ti také vyvinuli pec pro vyrábění syntetických krystalů. Tradičně si svůj meč vyrábí každý sám.

V původní trilogii existovaly světelné meče ve třech barevných variantách: červené, zelené a modré. Později (v PC hře Jedi Knight: Dark Forces a pak i v nové filmové trilogii a dalších hrách) se objevilo mnoho dalších barevných variant (fialová, žlutá, oranžová…). Barvu meče ovlivňují agamarské krystaly usazené uvnitř rukojeti, které usměrňují energii emitovanou uvnitř meče do čepele o délce do 1m. Tyto krystaly se nacházejí ve volné přírodě na mnoha světech, ale jde je i velmi složitým způsobem vytvářet synteticky. Například Sithští lordi si své červené krystaly v sithských mečích vytváří většinou uměle.

 

Běžnou verzí je „obyčejný“ meč s čepelí na jednom konci, v průběhu historie od vzniku prvních světelných mečů však vzniklo mnoho různých modifikací. Pro osoby s malou postavou (např. mistr Yoda, nebo Padawanové - učedníci) existuje kratší varianta meče (meč shoto). Existuje i vzácně se vyskytující varianta (používána většinou jen do jedné ruky) u které je rukojeť mírně zahnutá, takže se pohodlně drží a dovoluje provádět velmi efektní triky a výpady. Tento typ meče používal např. Darth Tyranus, alias Hrabě Dooku, nebo jeho učednice Asajj Ventress. Ventress používala hned dva takovéto meče, navíc si je mohla spojit dohromady a vytvořit tak poslední variantu - oboustranný meč (kvůli zahnutým rukojetím je pak celková spojená rukojeť mírně zakroucená, kopírující tvar ~ ). A tak se dostáváme k poslední - poměrně vzácné modifikaci. A tou je oboustranný světelný meč, který emituje hned dvě čepele - každou na jednom konci rukojeti. S touto modifikací přišel mocný Sithský lord a bývalý Jedi jménem Exar Kun. Z toho důvodu oboustranný meč vešel obecně ve známost jako sithská zbraň (používal ho i např. Darth Maul ve Skryté hrozbě), ale používali ho i někteří rytíři Jedi. Světelný meč může odrážet střely z blasterů a útoky druhého světelného meče.

Čepel projde vším kromě jiné čepele, střely z blasteru nebo několika vzácných materiálů, např. phriku, cortosisu nebo mandalorianské oceli, ze které je vyrobeno brnění nájemného lovce Jango Fetta ( později ho zdědil jeho syn Boba Fett).